Krimp: kans of bedreiging? Of is het gewoon een gegeven...?

Afgelopen week mocht Reint bij Rabobank Noord-Groningen het midden- en hoger kader, incl. marktteams meenemen in een inspiratiesessie over krimp.

Krimp kun je gewoon als een gegeven beschouwen. Dat zou wellicht beter zijn, als denken in kansen en bedreigingen. Speelt krimp alleen aan de randen van Nederland? Of moeten ook bijvoorbeeld groeigemeenten, nu al het thema omarmen in hun bekeidsvisies.

Samenvoegen, slopen, opknappen van de woningen, herinrichting van de leefomgeving, herontwikkelen,.... wat kunnen en moeten we doen. En hoe betrekken we de burger erbij. En wat kost het in tijd, energie en geld. Wie betaalt en is verantwoordelijk?

Of zouden we gewoon de woningeigenaar zelf voor de eventuele risico’s en aanpassingen op moeten laten draaien. Wie zijn en voelt zich betrokken. Hoe kunnen we koppelingen maken met thema’s als “langer thuis wonen”, “duurzaamheid” en  bijvoorbeeld “aadrdbevingsproblematiek. In ieder geval moeten we samenwerken en verbinden. En iemand moet het initiatief nemen om aan de slag te gaan. Het maakt niet uit wie dit is. Het hoeft niet altijd de overheid te zijn, maar kan van ieder willekeurige betrokkene komen. 

Het was een leuke inspirerende discussie en wie weet heeft het ons allen weer meer ”op scherp” gezet. Met zijn allen aan de slag. Niet langer wachten, maar gewoon beginnen en gedurende het traject leren en inspireren.