Energiezuiniger woning brengt meer geld op en wordt sneller verkocht !

Huisverkopers kunnen rekenen op een extra opbrengst van € 12.000 als de woning het hoogste energielabel heeft. Het laagste label zorgt juist voor een daling van € 13.000. Dit blijkt uit onderzoek van TIAS VastgoedLAB, een onderdeel van de universiteit van Tilburg naar zo’n 27.000 NVM-transacties met energielabels in het derde kwartaal.

Opvallend is dat de extra premie die voor huizen met het hoogste label wordt betaald ook is gestegen.  In het tweede kwartaal lag deze extra premie nog op € 6.522. Ook de korting is gestegen. In het tweede kwartaal werd voor huizen met energielabel G nog € 13.762 minder betaald.

SNELLER VERKOCHT

Uit het onderzoek blijkt verder dat huizen met energielabel A sneller veel sneller worden verkocht. Zo vinden A-label woningen 70 dagen eerder een volgende koper. Naarmate het label rood kleurt, loopt deze verkooptijd echter op. Zo kost de verkoop van rood-gelabelde G-woningen ruim 70 dagen langer dan gemiddeld 

“Het goede nieuws dat een woning zuinig te verwarmen is, kan uiteraard rekenen op een prijspremie”, verklaart onderzoeker Brounen. “De gebruikskosten van de woning zijn immers lager, waardoor de woning waardevoller wordt voor de eigenaar.”

“Het label zorgt ervoor dat deze informatie nog voor de verkoop breed bekend wordt en dat is een belangrijke stap in de bewustwording ten aanzien van ons energieverbruik in de vastgoedmarkt.”